Foto mankštelės: Auksinė valanda su rykštėtosiomis soromis

Šiais metais rykštėtosios soros kaip niekada gražios. Perregimos jų šluotelės išsiskleidė gana anksti ir džiugina akį tarsi ore kabančiais žiedynais. Vis bandau jas fotografuoti, tačiau tai nėra taip lengva. Jei bandau fotografuoti iš toliau, kad kadre tilptų kuo daugiau augalo, sorų žiedynai išnyksta kitų augalų ar vejos fone. Jei fotografuoju iš arti, gaunu smulkių šakelių ir bumbulėlių raizgalynę. Visgi vieną nedidelę sorų nuotraukų seriją noriu parodyti. Bandžiau atskleisti jų grožį fotografuodama foniniame apšvietime (prieš saulę) auksinės valandos metu.

Auksine valanda fotografijoje dažniausiai vadinama paskutinė valanda prieš saulėlydį ir pirmoji valanda po saulėtekio. Taigi iš tikro dvi valandos! Internete yra net auksinės valandos skaičiuoklių, kurios pagal buvimo vietos koordinates apskaičiuoja auksinės valandos pradžią ir padeda susiplanuoti fotografavimo laiką. Visgi reikia nepamiršti, kad korekcijų gali įnešti debesuotumas.

Fotografai labai mėgsta auksinę valandą, nes žemai kabančios saulės spinduliai žymiai labiau išsisklaido, todėl ir šešėliai, ir atspindžiai pasidaro ne tokie ryškūs ir kontrastingi.  Gelsvai oranžinė šviesos spalva nuotraukoms suteikia ypatingą jaukią nuotaiką, padeda išryškinti detales, paviršiaus charakteristikas ar gylį. Auksinę valandą fotografuojant augalus galima išgauti nuostabų perregimą švytėjimą, kai saulės spinduliai iš už nugaros apšviečią žiedlapius ar smilgas, o fotografuojant neperšviečiamus objektus galima sukurti gražias siluetų kompozicijas.

Tačiau nors auksinė valanda turi tikrai daug magijos, fotografuoti šiuo laikotarpiu ne taip jau lengva, nes apšvietimas labai greitai keičiasi. Geriau jau iš anksto būti pasiruošus fotografavimui ir žinoti, ką ir kaip norisi fotografuoti. Ko vertos auksinės valandos minutės labiausiai ir norėjosi parodyti. Šias nuotraukas fotografavau rugpjūčio 8 ir 17 dienomis. Fotografavimo dienomis saulė leidosi apie 21 val., buvo šiek tiek debesuota. Mano modelis Panicum virgatum ‘Heiliger Hein’.

Rugpjūtis, 7 val. 24 min.
Rugpjūtis, vakaras, 8 val. 24 min.
19.43
Vakaras, 8 val.43 min.
Vakaras, 7 val. 47 min.
Vakaras, 8 val. 47 min.
Vakaras, 7 val. 48 min.
Vakaras, 8 val. 48 min.
Vakaras, 7 val. 49 min. Šiek tiek kitu kampu, kad kadre būtų kiek daugiau neperšviečiamų objektų.
Vakaras, 8 val. 49 min. Šiek tiek kitu kampu, kad kadre būtų kiek daugiau neperšviečiamų objektų
Vakaras, 7 val. 50 min.
Vakaras, 8 val. 50 min.
Vakaras, 7 val. 51 min.
Vakaras, 8 val. 51 min.

Reikia pripažinti, kad sorų čia ne tiek jau daug. Vargu ar tokios nuotraukos tiktų augalų katalogui ar įkvėptų sodinti soras savo kieme. Bet gal patikėsite, kad žiūrėti į soras saulei leidžiantis verta 🙂 Sėkmės gaudant paskutinius auksinius vasaros spindulius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *